Zprávy

Ve mlýně v Kottmarsdorfu se vrátíte do časů našich babiček

Publikováno: 3.8.2017

Nevelký Kottmarsdorf, jedno z nejvýše položených míst Horní Lužice ležící uprostřed Trojzemí (Německo - Česká republika - Polsko), nabízí zajímavé památky. Naleznete jej na úpatí 583 metry vysokého Kottmaru, kde vyvěrá jeden ze tří pramenů řeky Sprévy. Turistickým magnetem je zdejší větrný mlýn.
Technická památka postavená v roce 1843 stojí na vrcholu Pfarrberg (435 m n. m.) nedaleko Žitavy a Löbau je zároveň i místem, které také nabízí jedny z nejpůvabnějších výhledů v Horní Lužici.

Mlýn byl v provozu rovných 100 let, do roku 1943. Když v tomto roce zemřel poslední mlynář, dominanta vesnice začala postupně chátrat. Až v roce 1961 místní školák se svým učitelem začali pečovat o opuštěnou stavbu. Na začátku ji zbavili nánosů prachu a odpadků; tím byl položen základní kámen pro další vzkříšení i technického zařízení.

Od té doby pečuje o mlýn společně obec a Spolek přátel přírody a rodáků Kottmarsdorfu. Vnější rekonstrukce pokračovala položením nové střechy, osazením oken a závěrečným umístěním větrných lopatek, které mají rozpětí úctyhodných 17 metrů.

Velmi důležité bylo, že mlýn opět mohl při větrném počasí pracovat. Od roku 1993 mohou návštěvníci opět na vlastní oči vidět, jak 50 tun těžký dřevěný obr poháněný poryvy větru doprovázenými skřípotem a vrzáním, se otáčí. Bez ohledu na to z jakého směru vítr vane, latě, které tvoří lopatky, zpívají opět svou veselou píseň.

Kdo si přeje poznat, jak se ve mlýně před více než 150 lety mlela z obilí mouka, může to zažít při prohlídce pod dohledem mistra mlynáře, který mlýn uvede do provozu.

A kdo si bude chtít udělat představu o dřívějším významu polohy mlýna pro celou vesnici, může se od něj vydat buď na krátkou dobře značenou okružní Mlynářskou stezku, nebo si jen z vrcholu Pfarrbergu vychutnat výhledy do dalekého okolí. Za dobrého počasí je panorama opravdu velkolepé: Lužické, Jizerské a Žitavské hory, Ještěd...

Na vrcholu je také starý mlynářský dům, kde naleznete malé muzeum s rolnickou světnicí z 18. století, kde jsou také pořádány různé výstavy. V roce 1998 byla také vybudována stará německá pekárna s kamennými pecemi, kde příležitostně spolek rodáků za rozednění, jako za časů našich babiček, peče chléb a koláče podle hornolužických receptur.

Prohlídky mlýna jsou možné o víkendech a svátcích od začátku května do konce října od 14 do 16 hodin (o prázdninách do 17); pro větší skupiny lze dohodnout individuální návštěvu po předchozí dohodě kdykoliv. Neumíte-li německy, nevadí, obdržíte tištěného průvodce v češtině.

Zdroj novinky.cz 14.4.2017 Jana Vančatová

 


Poradíme vám
Nevíte kudy kam? Nechte si od nás poradit...