Zprávy

31.5-3.6.2018-DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2018

Publikováno: 15.5.2018

ZLÍNSKÝ A JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Ve dnech 31. května - 3. června 2018 se uskuteční v několika městech Zlínského (Uh. Hradiště, Staré Město, Velehrad) i Jihomoravského kraje (Hodonín, Lužice, Mikulčice) v pořadí již pátý jubilejní ročník mezinárodního festivalu Dny slovanské kultury, který se bude věnovat širší prezentaci kultury Srbů balkánských a Lužických. Vrcholem festivalu bude první česká prezentace nejvzácnějšího srbského rukopisu Miroslavovo Evangelium z 11. století.
od 31.05.2018 do 03.06.2018
Autor článku:
ika
Výběr zemí pro rok 2018 souvisel se 100. výročím republiky

Výběr zemí v letošním roce úzce souvisí s významným 100. výročím vzniku naší republiky, na jejímž formování (ale i následném fungování) se významně podílelo i Srbsko a v době vzniku a fungování státního útvaru Země Koruny české i Lužičtí Srbové. V rámci festivalu zahájíme výstavu Zapomenuté Srbsko (Sál Evropy Hodonín - 1. 6. - 15. 9.), která návštěvníky seznámí i s dalšími opomenutými "osmičkovými" výročími související právě s česko-srbskými vztahy.

Festival poprvé i v Jihomoravském kraji

Výběr zemí a letošní významné výročí přispělo k rozšíření festivalu i do některých míst Jihomoravského kraje, především do Hodonína (místa narození T. G. Masaryka - velkého obdivovatele srbského národa), Lužic (místo narození propagátora lužickosrsbké kultury Josefa Šindara) a Mikulčic (místa významně spojeného s Velkou Moravou).

Nejvzácnější srbská písemná památka poprvé v ČR

Vrcholem festivalu bude první české prezentace nejvzácnějšího srbského rukopisu Miroslavovo Evangelium (11. století). Jedná se o nejstarší a nejreprezentativnější památku starosrbského písemnictví, která demonstruje státní, církevní a kulturní snahy právě se rodícího Srbska a přispívala ke vzniku starosrbského písemnictví. Ve spolupráci s Maticí srbskou a Národní knihovnou Bělehrad bude tento vzácný rukopis umístěn do expozice Muzea bible na Velehradě (2. 6 . - 15. 9. 2018). Součástí výstavy bude i prezentace
nejstaršího dolnolužického rukopisu - Nového zákona Miklawše Jakubici (1578).

Skandální srbská hra Kováři poprvé na Moravě

Na konferenci vystoupí i srbsko-slovenský režisér Luboslav Mateja a představí historii i současnost srbského divadla. Na festival ale přiveze i skvělý slovenský divadelní soubor DJCH Brezno, který pravidelně nabízí hry srbských autorů. Soubor představí dvě hry - skandální hru Miloše Nikoliče KOVÁŘI (kino Svět Hodonín 1. 6. 18.00), kterou v polovině zakázal bývalý banskobystrický župan Marian Kotleba. Představí se i hra Dušana Kovačeviče SPÁLENÁ VEČEŘE v atraktivním prostředí letního kina ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti (2. 6. 19.30).

Srbsko očima Davida Vávry

V rámci festivalu bude zahájeno hned několik významných výstav - rozsáhlá fotografická výstava Z VELKÉ MORAVY A ZPĚT DO NEPAMĚTI Petra Francána, SRBSKÉ KOSTELY UNESCO, UMĚNÍ SRBSKÉ IKONOGRAFIE, MOJE SRBSKO fotografa Petra Našice, JOSEF ŠINDAR fara Lužice nebo ROMANTICKÁ KRAJINA SRBSKA fotografa a cestovatele Josefa France. Patrně nejatraktivnější ale bude výstava obrazů, kreseb, básní a poznámek architekta, básníka a herce Davida Vávry, která doplní předpremiéru nového dílu Šumných stop věnovaného působení českých architektů v Srbsku. Snímek osobně představí režisér Radovan Lipus (kino Hvězda, čtvrtek 31. května 20.00), ale výstavu pak osobně představí a bohatým doprovodným programem doplní i David Vávra (neděle 10. 6. kino Hvězda).

Srbská hudba a tanec

Pestrost a bohatství srbské hudby a tanců na festivalu hned několikrát představí srbský folklórní soubor Radost. Zúčastní se vernisáže výstavy Zapomenuté Srbsko (Sál Evropa Hodonín - 1. 6. 20.00), Srbského dne na Slovanském Hradišti v Mikulčicích (2. 6. 13.00), Srbského večera filmu a hudby v Uherském Hradišti (2. 6. Smetanovy sady 21.00) a nakonec i na zakončení festivalu ve Starém Městě na jarmarku Zahrady Moravy (neděle 3. 6. náměstí Velké Moravy 11.00). Hudební část festivalu doplní i DJ Dr.Balkán (čtvrtek 31. května 21.30 kopule kina Hvězda) a cimbálová muzika Vojara (pátek 1. června 20.00 Sál Evropa Hodonín).

Více na www.dny-slovanske-kultury.cz

Převzato z http://mistnikultura.cz/dny-slovanske-kultury-2018


Poradíme vám
Nevíte kudy kam? Nechte si od nás poradit...